Wie brengt thema 'werk' ter sprake?
- In geval van arbeidsongeschiktheid is steeds een behandelende arts betrokken, hetzij de huisarts, hetzij een arts-specialist. Hun rol als curatieve arts gaat verder dan het wettigen van ziekteverzuim.
- Merk je als zorg- of hulpverlener dat de cliënt klaar is om stappen te zetten in een traject naar arbeidsparticipatie, verwijs de cliënt dan door naar diensten voor arbeidsbemiddeling. Je kan hiervoor terecht in de lokale werkwinkels.
- Bij cliënten die een intensieve ondersteuning vragen, kan een samenwerking met een casemanager werk aanbevolen zijn. Samen is er meer mogelijk dan je denkt, een multidisciplinaire aanpak verhoogt de kans op succes. Contacteer een gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar via je lokale contactpersoon of via de lokale werkwinkel.
WANNEER breng je thema 'werk' ter sprake?
- Praat vanaf je eerste contacten over werk en de betekenis ervan met je cliënt. Een goed inzicht maakt het mogelijk om een betere inschatting te maken naar arbeids(re-)integratie.
- Wanneerd duidelijk is dat een terugkeer naar werk een optie is, brengt het thema dan herhaaldelijk ter sprake. Hierdoor blijft de focus op werk behouden vanaf dag één na de acute fase. Concreet kan je volgende momenten aangrijpen om werk te bespreken:
- als de einddatum van de arbeidsongeschiktheid nadert
- als het document 'vertrouwelijk' moet ingevuld worden en een nieuwe einddatum moet bepaald worden (arts)
- bij een positieve evolutie van de ziekte of beperking
- op het moment dat de cliënt zich bij de medisch adviseur dient aan te melden
- ...
Hoe breng je thema 'werk' ter sprake?
- Leg de focus meer op hetgeen de cliënt nog kan, in plaats van op hetgeen hij niet meer kan. De mogelijkheden van de patiënt moeten primeren op zijn beperkingen.
- Vraag aan de patiënt wat werk waardevol maakt, los van de financiële component. Wat betekent ‘werk’ op het vlak van betekenisvolle relaties, persoonlijke ontwikkeling en het gevoel iemand te zijn?
- Weet dat het begrip ‘werk’ breed is; er is bv. ook betaald werk met ondersteuning, maar onbetaald werk kan ook een goede opstap zijn.
- Maak de mogelijkheid van progressieve tewerkstelling kenbaar
- Hou rekening met de persoonlijke situatie van de patiënt: ernst van de ziekte of beperking, motivatie, zelfkennis, randvoorwaarden,...
- Maak gebruik van verschillende instrumenten die hiervoor beschikbaar zijn:
Taakfiche
Het traject naar arbeids(re)-integratie start zodra duidelijk is dat de cliënt geconfronteerd wordt met een fysieke of psychische beperking die de weg naar arbeid zou kunnen belemmeren. Hier is vooral een rol weggelegd voor de behandelende sector: de huisarts, de arts specialist, de psycholoog, de psychiater, de kinesitherapeut,… De eerstelijn moet niet enkel focussen op de beperking of aandoening maar ook op de beleving van de cliënt omtrent werk.
Concreet kan elke eerstelijnswerker, met in het bijzonder de behandelende arts, een aantal acties ondernemen.