De trajectbemiddelaar betrekt de cliënt maximaal in het bepalen en uitvoeren van de trajectacties:
- op maat en op tempo van de cliënt
- rekening houdend met het doel van de cliënt
- de bemiddelaar bespreekt alles met de cliënt: 'Zeg wat je doet en doe wat je zegt!'
- de bemiddelaar zet de cliënt zoveel mogelijk zelf aan het werk, bijvoorbeeld aan de hand van huiswerkopdrachten
De trajectbemiddelaar betrekt, indien nodig en aangewezen, de eerstelijn:
- bij het bepalen van de trajectacties
- de bemiddelaar brengt de betrokken eerstelijnsactoren op de hoogte van het doel van het traject en de voorgestelde trajectacties. Dit vergemakkelijkt overleg wanneer het traject of delen ervan mis dreigen te lopen en een intensievere interventie vereist is.
- d.m.v. bilateraal te overleggen. Dit kan telefonisch of per mail, naargelang de voorkeur van beide partijen
- Volstaat een bilaterlaal overleg niet, dan neemt de trajectbemiddelaar initiatief om een intensievere vorm van overleg te organiseren, bv. MDO (multidisicplinair overleg). Afhankelijk van de focus, zijn verschillende overlegvormgen mogelijk.
- de bemiddelaar roept de expertise van de eerstelijn in wanneer een traject mis dreigt te lopen of bepaalde stappen niet lukken omwille van de (para)medische aspecten. Hiermee kan men voorkomen dat een cliënt vroegtijdig afhaakt.
- De vertrouwensrelatie tussen de huisarts en zijn cliënt zorgt er vaak voor dat een cliënt veel belang hecht aan het advies van zijn of haar arts. Het is daarom in het voordeel van de trajectbemiddelaar om de eerstelijn te betrekken in het traject en te komen tot een gedeelde visie met betrekking tot de trajectfocus en de te zetten stappen. De eerstelijn kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen wanneer een cliënt zichzelf overschat om tot een realistisch perspectief te komen.
Taakfiche
Na het doorlopen van fase 4 (objectiveren en rechten toekennen) is de trajectfocus van de cliënt duidelijk.
Bij de start van fase 5 (trajectacties) weten we dus naar welk doel we de cliënt begeleiden: de reguliere arbeidsmarkt (NEC), sociale economie (sociale of beschutte werkplaatsen) of onbetaalde arbeid (arbeidszorg of vrijwilligerswerk). Uiteraard is het wel mogelijk dat dit doel wijzigt in de loop van het traject, bijvoorbeeld als blijkt dat een bepaalde actie toch niet voldoet. Het kan zinvol zijn om op dat moment ook de eerstelijn te betrekken.